Android 10 on Nokia 8.1

Hi all, 

I have
already seen that there are many, many threads on Android 10 on Nokia 8.1 and a
lot of you have already shared their experiences.

Android 10 on Nokia 8.1

HMDLaura HMDLaura Staff member
Staff member  / 

Hi all,

I have already seen that there are many, many threads on Android 10 on Nokia 8.1 and a lot of you have already shared their experiences. With this many threads it is difficult to keep an overview of everything so please post your experiences in this dedicated thread so we can summarize all your feedback and experiences.

Best regards,

Laura

Comments

  • rst rst ✭✭
    ✭✭  / 
    Aftter update system ringtones are not working for incoming calls.
  • Krüger Krüger ✭✭
    ✭✭  / 
    SIM card issue. Phone is in permanent boot loop to recovery mode with sim card inserted. Will send it to care center...
  • Hagman Hagman ✭✭
    ✭✭  / 
    After update the camera and youtube apps stopped working, they just show a spinning circle.
  • singhnsk singhnsk ✭✭✭✭
    ✭✭✭✭  /  edited October 10
    Okay, so, my experience. I was already on build 4150 on the October patch. The update (415B on September patch) still showed up for me, I installed it, and when rebooted, the phone said that it could not load the Android system and I should wipe the data. I had to force some 10 reboots, after which the phone decided that the newly updated slot cannot boot and revered to the older slot. So, I am back with my functional 4150 build.
    The next course of action is that I will wait until when the October security patch (probably build 4210) comes out officially. Then I will install 415B and then immediately sideload 4210 to ensure that the security patch remains October. It looks like the Android system wasn't happy seeing it downgrade to an older SP with the 415B update.
  • HARSHH14 HARSHH14 ✭✭
    ✭✭  / 
    Bluetooth devices are not working after connection.
  • Rentsmdi Rentsmdi ✭✭
    ✭✭  /  edited October 10
    Europe (Italy),  TA-1119 on developer preview beta 5, 00WW_4_070, yet to receive the update. Do you have an ETA, @HMDLaura?
  • Lohith Karri Lohith Karri ✭✭
    ✭✭  / 
    I know this is not a big bug, just my observation. The Android system icon when connected to a PC shows the old Android Q branding which was used before Google scrapped the alphabetical naming for android versions.


  • Scoob Scoob ✭✭
    ✭✭  / 
    Facing issue with Bluetooth (true buds) volumn after A10 update. Also the hotspot doesn't properly now after the update
  • Scoob Scoob ✭✭
    ✭✭  / 
    Also option for updating the icon sets/ change icon shapes is missing. Option to opt out for suggested apps / freq apps in top of the app list is missing now
  • VipoK VipoK ✭✭
    ✭✭  / 
    No more face unlock options and the animation transition are a bit laggy
  • Sanjayparsi Sanjayparsi ✭✭
    ✭✭  /  edited October 10
    <blockquote class="Quote">
    <div><a rel="nofollow">rst</a> said:</div>
    <div><i>Aftter update system ringtones are not working for incoming calls.</i>
    </div>
    </blockquote>
    Not only ringtones, the microphone and the speaker is also not working. Once I restarted my device and then it worked properly. 
  • A. Samuel Moses A. Samuel Moses ✭✭
    ✭✭  / 
    Animations-especially while scrolling the overview screen or switching apps -are really choppy. It does not feel like a phone with SD710
  • user1528053379789 user1528053379789 ✭✭
    ✭✭  / 
    Facing issue with WhatsApp after Android Q update.

    During video call in PiP mode, unable to open WhatsApp. Has anyone experienced this?
  • MatthiasR MatthiasR ✭✭
    ✭✭  / 
    Krüger said:
    SIM card issue. Phone is in permanent boot loop to recovery mode with sim card inserted.
    Also have the same problem after the update to Android 10 (Nokia 8.1 TA-1119 - Germany).
    It only happens after a manual restart.
    If you reset the phone and then do not restart, then it works.

    The following always crashes then "com.android.phone" (Google Phone App), the only thing that helps then is reset phone or remove SIM card.

    Nokia please mend.

  • Narayanan.R Narayanan.R ✭✭
    ✭✭  / 
    Ambient display was taken away from display settings. When I lift phone for a glance, it shows home/lock screen wallpaper along with notification and time but earlier it used to be ambient display (Notification Icons & Time)
  • user1528053379789 user1528053379789 ✭✭
    ✭✭  / 
    Facing issue with WhatsApp after Android Q update.

    During video call in PiP mode, unable to open WhatsApp. Has anyone experienced this?
    Anyone facing this?
  • Rahber Ali Rahber Ali ✭✭✭
    ✭✭✭  / 
    Widewine L3 instead of L1 on Netflix now after update. Supporting only SD quality. Brilliant 🤣
  • Prashant Nawhare Prashant Nawhare ✭✭
    ✭✭  / 
    No audio through speaker when playing media and during call without speaker unable to listen to other person. Please fix this and other issues ASAP.
  • user1542404134793 user1542404134793 ✭✭
    ✭✭  / 
    Google feed and Google app still remains white in dark mode.
  • user1561216323924 user1561216323924 ✭✭
    ✭✭  / 
    No ambient display on Android 10?!
  • Jonathan27 Jonathan27 ✭✭
    ✭✭  / 
    Listing few known bugs

    1. Problem with fingerprint unlock- Need to tap 2 times to unlock with fingerprint. 
    2. Glitchy animation when cycling through open apps with "Full bezel option" enabled
    3. Dial pad is lagging when pressing numbers fastly. Dial pad opening animation also not smooth.
    4. No charging sound even after enabling in settings- only vibrates when connecting charger   please be fixed,
    And doesn't show in focus mode on digital wellbeing, 
    5.theme options doesn't works 

  • user1528053379789 user1528053379789 ✭✭
    ✭✭  / 
    All the issues that you ppl are experiencing, i am not having any of them.
    It is highly recommended to hard reset your device after updating to new Android version. It helps in clining of the device and other registries. So start as fresh with Q.
    Only the issue that I am experiencing in mentioned above.
  • Rahber Ali Rahber Ali ✭✭✭
    ✭✭✭  / 
    Netflix users please check if Widevine certificate is now showing as L3 on the app instead of L1. It's under playback specs in app settings
  • Sanjayparsi Sanjayparsi ✭✭
    ✭✭  / 
    All the issues that you ppl are experiencing, i am not having any of them.
    It is highly recommended to hard reset your device after updating to new Android version. It helps in clining of the device and other registries. So start as fresh with Q.
    Only the issue that I am experiencing in mentioned above.
    Have you got the quick toggle option for the dark mode??
Sign In or Register to comment.