[Nokia 6.1] WiFi Keeps disconnecting - July Android patch

Hello, I am creating a new thread even though the below thread exists: https://community.phones.nokia.com/support/discussions/topics/7000025186

[Nokia 6.1] WiFi Keeps disconnecting - July Android patch

user1532361566528 user1532361566528
 /  edited November 5

Hello,


I am creating a new thread even though the below thread exists:

https://community.phones.nokia.com/support/discussions/topics/7000025186

The thread is marked closed, however the solution said doesn't apply to July patch.

I did add a follow-on query in to the thread, which never showed up.


Problem Description: WiFi connectivity is very flaky, keeps disconnecting every other minute.

The device is un-usable due to this problem.

Contacted Nokia Support through phone APP, they seem to have no clue of what they are instructing.

They never went beyond: NW reset, Soft reset, Add SSID manually etc. 


I believe there is a bigger problem. I returned one phone already, but see the same issue on the new device as well

Please post a solution. 


Thx,

Pavan

Comments

  • user1529883076460 user1529883076460
    ✭✭  /  edited August 5
    I don't know what it is about Wi-Fi but it seems to have caused issues software wise for years. This includes on Windows, Apple (although they'll never admit it), and various I phones and tablets.

    Hopefully if it is a software issue it is fixed quickly for you. If it just happens at home try changing the wifi channel. Interference could be triggering something.
  • user1532361566528 user1532361566528
     /  edited August 5

    HI,


    The behavior is consistent across multiple WiFi networks - At home and office.

    The Nokia support seems to be clueless. They have made me do multiple soft reboots and one factory reset.

    They don't seem to make any impact and the problem persists. 


    I really liked Nokia's build, but the inability to use WiFi makes me feel annoyed.

    The happiness of the new phone is lost and i am seriously considering returning the phone back.


    Thx,

    Pavan

  • tollbooth tollbooth
     /  edited August 28

    I'm having the same problem as you. I bought my 6.1 a little less than a month ago, it's a model TA-1016 on the 8.1.0 June update and the WiFi constantly drops out every minute or two. It's been doing this since the day I bought it and it's the only device in the house that does this. I love this phone, but this problem is making it unusable and infuriating. I was hoping they would have issued a software fix by now, but I may have to just return it and get another brand.

  • I bought this phone a few data ago expecting a quality product. After resetting my router. Downloading updates using Mobile data and thinking it must be my own wifi thats not working I find out this is a common problem for this phone and has been for over two months!
    How do I fix this? Phone is useless without wifi. I am seriously thinking about returning it while I still can.
  • Hi all, 


    Very sorry to hear you’re facing the Wi-Fi issue. The fix in the thread user1532361566528 posted was rolled out for India because back than the issue just happened there. Could you please tell me in which country you are located? 


    Best regards,

    Laura

  • I am in the Netherlands. phone model TA-1043. I can't seem to find any 5Ghz Networks and the 2,4Ghz networks are giving me 0,3mb/s  max vs 88mb/s on my laptop.


    I can't believe this isn't fixed for all concerning phones. There are multiple threads across several forums about this dating back to the first week of June! Two months ago. . 

  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    Also NLD, TA-1043 build 00WW_2_22E_SP01. Linkspeed 5Ghz: 260Bbps, at 2,4Mhz: 86Mbps.
    For me, it's working perfect, it will be hard for the developers to find what is the common factor for the problem.

  • Hi Max,

    Same phone, same build. Different results. Weird. 


    Security patch 1-jul-2018?


  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    Yep. that's the SP01 part in the build number. June was only 2_22E. That's what I meant, weird, it's not per definition the software. Did you have no problems before the July patch?

  • Just got it last week, I allready had troubles downloading al the patches through wifi when I first setup the phone. And I have never been able to connect to any 5Ghz network. 

    I just did a full reset to factory settings which did not solve anything. Don't no if that restores to previous security patch

  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    Type in the "phone number":  *#*#4636#*#*
    You will see Wifi status and Wifi config. Tap on that an you'll see a lot of info. Are there any errors?

  • Under Enterprise config I find: recent failure: Association Rejection Code: 1

    nothing else that stands out as an error

  • tollbooth tollbooth
     / 

    Hi Laura,


    I'm in Canada. I have the TA-1016, purchased from Amazon.ca. Android 8.1.0 with June security patch. Build number 00WW_2_13B_SP02.

  • Asked at the Nokia helpdesk. We tried two things and the conclusion was it seems to be broken. 


    1. We will need to reset the network settings
    -  To do so - Go to settings > Apps & notifications > see all apps > press on the 3 dots on the top corner > show system > carrier services > storage > clear data and cache 

    Then please restart your device
    - And check 


    2. Then Let's try to make a soft reset to the device 

    To do it, just hold Power and Volume Up, keep the buttons held until you see Powered by Android 


    3. We have got only 2 options left 

    Weather you book a repair online

    Or you contact your seller


    Me:  Do you know if this is a common problem?

    Nokia: It is not, to be honest with you 

    It is my first time to face this issue

    Your phone supports all WLAN bands 

    Which means that you have to see all the networks available.


    So that's it. I am sending it back to my seller and requesting a new one. let's see if that solves it. 

  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    @user1532848009600 There a difference, mine says 0
    Best you can do is to get in contact by mail with Nokia support and explain this. My experience is fast reply from them. Or perhaps @Laura - Moderator can forward this difference to the developers. 

  • Thank you Laura for looking into the thread.

    I am in India [Bangalore to be specific], And this is my 2nd Nokia 6.1 where i see this issue.

    The first one, I had to return due to non-functional volume keys and WiFi issues.

    This one has very bad WiFi connectivity. Let me know if you need any specific information from my side.


    Thx,

    Pavan

  • MrNightcall MrNightcall
     / 

     Have this issues to. TA - 1043

  • Hello @MaxH @Laura,

    Can you please let me know the e-mail ID and any diagnostics to run?
    I am unable to use wifi for more than 2-3 minutes.

    Please let me know.

    Thx,
    Pavan
  • The issue is exactly the same in the UK TA 1050 model. Could you please release the fix in th UK as well?

    Much appreciated
  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    Pavan, when you are sure your wifi-router is working perfect, just type in the "phone number":  *#*#4636#*#*

  • Thanks MaxH. I infer, you would like to get the error code from -

    Enterprise config: recent failure.


    Any other helpful stat to share? Also, Can you please share the e-mail ID where i can share the same with Nokia?


    Thx,

    Pavan

  • maxh maxh
    ✭✭✭  / 

    Hi Pavan, mailadres is [email protected]
    Do you also have code 1? I think it means true or false. I have code 0(false). People with problems could have code 1 (true). 
    Just an educated guess ;-)

  • I have the same issue. Now i hate nokia and will never recommend anyone to buy this phone
  • Hi all, 


    Thanks for your input here. I will forward the topic to the R&D so they can have a look at it. I will inform you as soon as I get new info on that. And sorry for the delay, I had limited access to the forum last week. 


    Best regards, 

    Laura

  • MyNukia MyNukia
     / 

    Same here. Nokia 6.1, TA-1050, android version 8.1.0, patch level August 1, 2018.


    WiFi keeps disconnecting. Started happening right after the latest update, was OK before that.


    Several other android devices, some old some new, all work fine on the same wifi network.


    None of the suggested fixes made any difference: Phone soft reset, Reset Wi-Fi mobile & Bluetooth, remove/add wifi network.


    Can Nokia really ignore this?


    Please offer a fix or a schedule for a fix. You must undestand what this does to your reputation.


    Thanks.


  • Tomorama Tomorama
     / 

    This is causing all sorts of problems for me, eg. it is very frustrating to try to use Google Cast from this device, and I can't use it with Google Nest service - it keeps saying that it can't work with my phone because my phone reports incorrect location (only happens indoors, eg. when it is using wifi for location).


    TA-1045, security patch level 2018-08-01.


    I've owned a ton of Android devices since the Nexus One and this is one of the buggiest.  I sure hope they don't roll out Android 9 until they've got the bugs under control.  It's impossible to care about new features when the phone is so frustrating to use every day.

  • MyNukia MyNukia
     / 

    If at all helpful, here is a log of the moment of wifi disconnection (Nokia 6.1, TA-1050):

     

    08-29 12:24:59.103 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: set_p2p_powersave (legacy_ps=0 opp_ps=-1 ctwindow=-1)
    08-29 12:24:59.241 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: set_p2p_powersave (legacy_ps=1 opp_ps=-1 ctwindow=-1)
    08-29 12:25:48.945 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: Drv Event 48 (NL80211_CMD_DISCONNECT) received for wlan0
    wlan0: Event DEAUTH (12) received
    08-29 12:25:48.946 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: CTRL-EVENT-DISCONNECTED bssid=f8:d1:11:39:20:4a reason=2
    08-29 12:25:48.953 6143-6143/? E/wpa_supplicant: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/wlan0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
    nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
    08-29 12:25:48.953 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: State: COMPLETED -> DISCONNECTED
    08-29 12:25:48.956 1349-2235/? D/WifiMonitor: sendMessage : SUPPLICANT_STATE_CHANGE_EVENT
    08-29 12:25:48.957 1349-2235/? D/WifiMonitor: sendMessage : SUPPLICANT_STATE_CHANGE_EVENT
    08-29 12:25:48.958 6143-6143/? E/wpa_supplicant: eap_proxy: eap_proxy_notify_config
    08-29 12:25:49.101 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: Drv Event 33 (NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN) received for wlan0
    wlan0: Event SCAN_STARTED (47) received
    08-29 12:25:49.112 1349-3080/? V/LocSvc_HIDL_Subscription_jni: wifi_supplicant_status_update
    [wifi_supplicant_status_update][665] [HC] =>> [HS]
    08-29 12:25:49.112 760-760/? V/LocSvc_HIDL_IzatSubscription: [wifiSupplicantStatusUpdate][669] [HS] <<<<= [HC]
    08-29 12:25:49.160 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: Drv Event 34 (NL80211_CMD_NEW_SCAN_RESULTS) received for wlan0
    wlan0: Event SCAN_RESULTS (3) received
    08-29 12:25:49.161 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: Received scan results (1 BSSes)
    wlan0: BSS: Start scan result update 86
    08-29 12:25:49.161 6143-6143/? I/wpa_supplicant: nl80211: Received scan results (1 BSSes)
    p2p0: BSS: Start scan result update 86
    08-29 12:25:49.162 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: Control interface command 'SCAN_RESULTS'
    08-29 12:25:49.162 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: Control interface command 'SCAN_RESULTS'
    08-29 12:25:49.164 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: Control interface command 'SCAN_RESULTS'
    08-29 12:25:49.165 6143-6143/? I/wpa_supplicant: wlan0: Control interface command 'SCAN_RESULTS'

     

  • nitin kachare nitin kachare
    ✭✭✭  / 
    I haven't found issue on my device wifi.I am using Jiofi Device for WiFi i.e.Used Daily At Home As Well As At Office There is also BSNL LAN/WiFi Connection that's used.No problem found.12MB/s Download Speed and 6MB/s Uploading Speed I Got.till now i didn't have any issues using Nokia6.1 4GB/64GB variant due to use of ccleaner and All In One Toolbox for Cache/RAM Cleaning and For Camera,Try Google Camera apk for good Portrait and Google Motion Features. googlecamera-pixel2mod-arnova8g2-v7-final.apk is very good as compared to old one.Its having portrait feature is very good(Keep HDR+Enhanced).Lens Blur not working but we got portrait mode very useful and google motion is fantastic.Try Everyone This Google Apk Very nice.I am fall in love.
Sign In or Register to comment.